A KÉNTARTALMÚ MŰTRÁGYÁK SZÜKSÉGESSÉGÉNEK KÉRDÉSEI

Minden termelő megpróbálja növelni a termelést az egységterületről, beleértve minden egyes, rendelkezésre álló fokozó tényezőt. Ezek közül kétségkívül a legfontosabbak, közé tartozik a növényi táplálkozás, figyelembe véve a tápanyagok egy adott termény által támasztott követelményeit, valamint a szaporodási időszakban, a bevitelük dinamikáját. A szükséges tápanyagok között, különleges helyzetben van a kén. A kénből, a légkörből a növényekbe történő behozatal csökkenésének következtében megnőtt a kéntartalmú műtrágyák használatának jelentősége. A növényi táplálkozás kénhiányának problémája nem csupán Szlovákiára jellemző, hanem az összes, fejlett mezőgazdasággal rendelkező EU-országban előfordul.

A kénbevitel értéke a légkörből Szlovákiában évente átlagosan 5-6 kg légköri kén / hektár. A ként a talajból mezőgazdasági termények hatására és talajvízbe való kimosódás következtében vonják ki. Mindkét hatást a nem kívánt veszteségek közé soroljuk. Mivel a szulfátok formájában jelenlévő kén viszonylag mozgékony a talajban, ezek a veszteségek jelentős értékeket érhetnek el. A Szlovák Köztársaságban a kioldódás és az erózió következtében keletkező átlagos kénveszteség évente 40 kg / hektárra becsülhető, figyelembe véve a csapadékmennyiséget, a terep tagoltságát és a felszántott talaj hányadát.

 

A kén szerepe a növényekben

A kén a növényi táplálkozás egyik kulcsfontosságú makróeleme. A fehérjék részét képezi, és bizonyos aminosavakban és vitaminokban fordul elő. Nagyon fontos szerepet játszik a növényekben, az enzimek aktiválása és az anyagok fehérjecseréje során zajló oxidációs redukciós folyamatokban. Serkenti a légköri nitrogén megkötését, és ezzel pozitív hatást gyakorol a csomóképződésre a hüvelyesek gyökereiben. A kénvegyületek nagy része a növényekben csökkentett formában fordul elő.

 

A kénhiány alapvető jellemzői

Kénhiány esetén a fehérjeszintézis lelassul, mivel a kéntartalmú aminosavak képződése gátolva van. Ezért a növények elégtelen kénellátása megegyezik a nitrogénhiány tüneteivel. A növények megjelenése betegessé válik, fejlődésük lelassul, a levelek mérete csökken, a szár megnyúlik, a levelek és a kocsányok fásodásnak indulnak. Kénhiány esetén a levelek nem halnak el, bár színük kifakul. A repce – az egyik legfontosabb vetésforgó termény – esetében, a kénhiány tüneteinek az intenzív növekedési fázisban való észlelése a magtermés megmentését eredményezheti, amennyiben műtrágyázást alkalmaznak. A gabonaféléknél a kénhiány tünetei kevésbé jellemzők, mint a kétszikű növényeknél, mégis előfordulnak. A kénhiány előbb a könnyű talajokon és az ipari trágyák – mint például a szerves trágya és a folyékony trágya – használatának korlátozása esetén nyilvánul meg.

 

Eltérő igények

Az egyes mezőgazdasági termények kénszükséglete jelentősen eltér egymástól, ami differenciált megközelítést igényel az egyes termények trágyázása során. A hüvelyesek közül a legnagyobb kénigénnyel az olajos magvak, a keresztesvirágúak, a komló, a hagymafélék és a kapásnövények rendelkeznek. A gabonafélék átlagosan kénigényesek.

A terméssel összefüggő átlagos kénfogyasztás
Termény Termés (t/ha) Kénfogyasztás (kg/ha)
Gabonafélék 5,0 20,0
Kukorica 6,5 19,0
Burgonya 23,0 27,5
Lucerna 12,0 27,5
Lóhere 10,0 23,0
Káposzta 37,5 43,5
Őszi repce 3,0 75,5
Cukorrépa 50,0 44,5
Hagyma 35,0 22,5

 

A kén hatása a növényekre:

 • a kén minden termény minőségi paramétereinek eléréséhez szükséges,
 • jelentősen növeli az olajos magvak olajtartalmát,
 • növeli a klorofiltartalmat a növények zöld részeiben, ezáltal biztosítva a jobb asszimilációt és ezt követően a cukor tárolását, például a cukorrépában,
 • elősegíti a gabonafélék bokrosodását, a repce ágképzését, és a foszforhoz hasonlóan, befolyásolja a generatív szervek kialakulását is,
 • serkenti a nitrogén anyagcserét – elsősorban a zöldségféléknél csökkenti a nitráttartalmat,
 • kedvező hatással van a foszforbevitelre

 

Ammónium-tioszulfát alapú folyékony műtrágya

A kénszükséglet pótlásának egyik módja a különleges kéntartalmú, vagy számos makro- és mikroelemet tartalmazó komplex vízben oldódó trágyák használata. Ezek közé tartoznak az ammónium-tioszulfát alapú trágyák, amelyek növelik a szántóföldi növények trágyázásának hatékonyságát.

 

A kén és a nitrogén progresszív kapcsolata a folyékony műtrágyában

A kén és az ammónium-nitrogén kombinációja a folyékony műtrágyában elősegíti a szántóföldi növények maximális terméshozamának elérését a modern mezőgazdaságban. Világviszonylatban régóta használják az Egyesült Államokban és a nyugat-európai országokban. A termények alapvető szükségleteinek kielégítése és a fontos tápanyagok talajszerkezetbe való bevitele mellett további jelentős előnyökkel is jár, mind például:

 • A nitrifikációs folyamat lelassulása, ami jobb minőségű terményeket eredményez, még alacsony talajhőmérséklet esetén is.
 • A kén más formával összehasonlítva gyorsabban és tovább biztosítja a növények számára a szükséges ként, mivel kétféle formában tartalmazza azt (SO42- a S0).
 • A szükséges tápanyagok egyensúlyának javítása, így ideális növekedési feltételek biztosítása a növények számára, a termény különböző növekedési fázisaiban, rugalmas felhasználás mellett.
 • A tápanyagok bevitele gyakorlatilag közvetlenül az alkalmazás után.
 • A többi mikroelem (főleg vas, magnézium és foszfor) bevitelének javulása.
 • A trágyázás hatékonyságának fokozása DAM és más nitrogéntartalmú trágyákkal kombinálva.
 • A leggyakrabban használt folyékony műtrágyákkal való keveredés nagyfokú rugalmassága és a növényvédő szerekkel való közvetlen összekeverés lehetősége.
 • Nagyfokú egyenletességgel alkalmazott, cseppformájú vagy szétpermetezett műtrágya, az anyag elhelyezésétől függő alkalmazási pontossággal.
 • A granulált műtrágyákhoz képest a folyékony műtrágyák sokkal alacsonyabb igényeket támasztanak a tárolási körülményekkel és a teljes kezeléssel szemben.
 • Csapadékszegény időszakokban is biztosítják a növények tápanyag-ellátását.
 • Semleges vagy mérsékelten lúgos pH-val rendelkeznek.

 

AZ ATS PROJEKT SZLOVÁKIÁBAN

A STERCORAT Hungary Kft megkezdte az új termelési kapacitás megteremtésére irányuló projekt megvalósítását, melynek célja a Stercosul® – ATS alapú folyékony műtrágya előállítása.

A SLOVNAFT a.s. vállalattal együttműködve, és egy egyedülálló technológia alkalmazása mellett, a STERCORAT vállalat egy ATS előállító üzem létrehozásába fektet be, melynek várható évi termelési kapacitása 50 000 tonna lesz. Az ATS-alapú trágya 2018-ban kerül piacra.

A projekt környezetkímélő technológiát alkalmaz, a hagyományos kénvisszanyerő egységhez képest, amely az SO2-kibocsátás jelentős csökkenését eredményezi. A pozsonyi beruházás eredményeként Közép- és Kelet-Európában az első ilyen típusú üzem fog létrejönni.